Binnenland

Reisjes politiechefs kosten vermogen

10-10-2014 06:36

De 17 politiechefs hebben samen in de eerste 6 maanden van dit jaar al meer dan 44.000 euro gedeclareerd. Dat schrijft dagblad Metro op basis van eigen onderzoek. Het grootste deel van deze declaraties vormden reizen naar het buitenland.

Sinds dit jaar is de politie verplicht om bonnetjes, facturen en creditcardafschriften openbaar te maken van de 17 hoogste politiebazen. Minister Opstelten bracht zo de financiën van de politie in lijn met de rest van de Rijksoverheid.

De verschillen tussen de hoogtes van declaraties zijn opvallend. Er zijn politiechefs die genoegen nemen met het declareren van een treinkaartje naar Den Haag, terwijl een andere chef tot twee keer toe een ticket voor een vlucht naar Singapore declareerde.

Politiechef Patricia Zorko van de Landelijke Eenheid declareerde het meest, ruim 13.000 euro. 7500 euro daarvan was bestemd voor een opleiding aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Business class

Vliegen naar het buitenland is over het algemeen de grootste kostenpost. Vooral omdat de politiechefs zonder uitzondering business class vliegen. Hierdoor zijn tickets van meer dan 4.000 euro eerder regel dan uitzondering. Zo vloog de Rotterdamse politiechef Frank Paauw tot tweemaal toe naar Singapore, wat ruim 12.000 euro kostte.

Al sinds 2009 geldt er binnen de politie een strikter beleid ten opzichte van dienstreizen. Onder meer kostbare buitenlandse groepsuitjes met burgemeesters werden verboden om het declaratiegedrag terug te dringen. Door de maatregelen werd in de jaren daarna zo’n 70.000 euro per jaar gedeclareerd. In de eerste zes maanden van dit jaar diende de hele politietop gezamenlijk echter al meer dan 44.000 euro in.

Toch zijn er ook politiechefs die hun declaratiedrift kunnen beteugelen. De Limburger Gery Veldhuis declareerde twee keer een enkeltje naar Den Haag en reed op de terugweg met een collega mee. Politiechef Frans Heeres van Oost-Brabant declareerde in de eerste zes maanden van dit jaar zelfs helemaal niets.