Weten & Tech

Middeleeuws graf van dertienjarige heks gevonden

10-10-2014 14:16

In het noorden van Italië is een skelet ontdekt van een meisje dat honderden jaren geleden leefde. Niks mis met dat skelet, ware het op de buik begraven is. En dat is opvallend.

Het kind werd gevonden op een eeuwenoude begraafplaats in het stadje Albenga, dat in 1593 verlaten werd. De zeldzame vorm van begraven wordt door archeologen uitgelegd als een straf. Kennelijk heeft het meisje iets ergs gedaan. Wat dat is weet men niet, maar gezien de tijd ligt hekserij voor de hand. Volgens oude gebruiken die tot 26.000 jaar teruggaan verliet de ziel via de mond het lichaam. Door op de buik te begraven, was de mond naar de aarde gericht en zat de ziel voorgoed opgesloten. Mensen waren op die manier gevrijwaard van spoken, en bij een eventuele Apocalyps zou de ziel geen kant op kunnen.

Witch-Girl-Skeleton1
Terwijl deze manier van begraven zeldzaam is, blijkt het meisje in kwestie nog zeldzamer. Ze is namelijk begraven naast de kerk, op een plaats die normaal gesproken alleen voor welgestelden beschikbaar is, en niet voor gestraften.

Soortgelijke lijken hebben vaak een steen in de mond, zijn vastgetimmerd in de grond, in stukken gehakt of zelfs levend begraven. Het meisje in kwestie is op een vredige manier begraven, getuige de ligging van het skelet. De botten getuigen van een enorm ijzergebrek. Misschien dat de doodsoorzaak daarmee te maken had, omdat het meisje er door het tekort aan ijzer bleek uitzag en regelmatig flauwviel. Volgende stap is het exact dateren van het graf. Discovery heeft heel veel meer.