Binnenland

OM: weer verdachte terreurcel aangehouden

08-10-2014 16:58

De recherche heeft opnieuw een verdachte gearresteerd in het onderzoek naar een terroristische organisatie van jihadisten. De 40-jarige Hagenaar werd dinsdag opgepakt op verdenking van deelname aan deze organisatie, liet de politie woensdag weten. De man meldde zichzelf op het bureau, nadat de politie hem hiertoe had uitgenodigd. Met deze aanhouding zitten er in dit onderzoek nu zeven mannen vast en werden er in totaal 12 personen aangehouden.

Prediken en ronselen

Volgens het OM en de politie is er sprake van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk omdat de verdachten een samenwerkingsverband vormden en er sprake was van een rolverdeling. Zo worden sommigen er van verdacht dat zij opruiende teksten op social media plaatsten en had een ander, volgens het OM, weer als rol om op straat te prediken en mensen te ronselen voor de gewapende straat in Syrië onder een terroristische vlag.

‘Bereidden geen aanslagen in Nederland voor’

De verschillende rollen van de verdachten droegen uiteindelijk allemaal bij aan het verwezenlijken van het doel van de organisatie, namelijk het plegen van terroristische misdrijven, door te gaan strijden in Syrië of Irak onder een terroristisch vlag. Er zijn geen aanwijzingen dat de groep aanslagen in Nederland wilde plegen.  Op dit moment zitten er in het onderzoek naar de jihadgangers nu zeven mannen vast en werden er in totaal 12 personen aangehouden.

Dit bericht wordt aangevuld