Nieuws

Joodse bewoner in Schilderswijk moet loofhut afbreken

08-10-2014 17:37

De gemeente Den Haag geeft een joodse inwoner uit de Schilderswijk toestemming een joodse gebedsruimte in te richten, maar eist dat hij de gebedsruimte ‘s avonds om 21.00 uur afbreekt. De politie weigerde eerder toestemming te verlenen.

Meerderheid is moslim

De bouw van deze zogeheten soekot, die voor het huis van Fabrice Schomberg is ingericht om het loofhuttenfeest te vieren, is een controversiële kwestie in de buurt waar de meerderheid van de inwoners moslim is. Schomberg, een gelovige jood, vroeg begin september toestemming om de gebedsruimte te mogen inrichten voor zijn woning aan de Van Ostadestraat in het zogenaamde Joodse Hofje in Den Haag, maar kreeg pas begin deze maand toestemming.

“Na lang wachten kreeg ik dit jaar toestemming, maar nu moet ik de soekot wel ‘s avonds ontmantelen omdat het vandalen zou kunnen aantrekken. De rabbijn in Den Haag zegt dat ik het maar moet accepteren, maar het is natuurlijk wel vreemd. Mijn Israëlische rabbijn vindt het onacceptabel”, zo zegt Schomberg tegen ThePostOnline.

Het loofhuttenfeest wordt gevierd tussen 8 tot 15 oktober. Volgens joodse traditie is het gebruik dat er buiten gebeden en gegeten wordt onder een zelfgebouwd gebedshuis. De soekot heeft Schomberg gebouwd van lakens, zodat de gebedsruimte makkelijker ontmanteld kan worden. “Vorig jaar heb ik hem ook gebouwd, maar toen kreeg ik een boete”, zo zegt Schomberg.

‘Kankerjood’

Schomberg, een schrijver en kunstenaar uit Israël, wil vertegenwoordigers van andere religies uit de Schilderswijk uitnodigen om het religieuze festijn bij te wonen. “Ik wil graag een priester en imam vragen om te komen.” Eerder organiseerde Schomberg al een vredesmars door de wijk, maar daarbij werd hij bedreigd en uitgescholden voor ‘kankerjood.’

Schomberg: “Een wijkagente zei dat het beter was om het niet te organiseren. Ze refereerde aan eerdere bedreigingen en wilde weten of mijn omgeving er ook achterstond”.

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.
studioschilderswijk2