Nieuws

Bijenkorf en Hotel L’Europe zijn getreiter gemeente Amsterdam zat

06-10-2014 18:06

Met update – De gemeente Amsterdam lijkt horeca-smetvrees te hebben in de binnenstad. Twintig ondernemers uit postcodegebied 1012 proberen via de Raad van State meer ruimte te krijgen om horeca-achtige activiteiten te mogen ontplooien. 

De Bijenkorf eist een groter café en wil graag alcohol schenken, het fameuze hotel L’Europe wil toestemming om eten te kunnen serveren in een feestzaal en speelautomatenexploitant Marcel Kaatee eist toestemming om zijn zaak te mogen continueren.

Dit blijkt uit een document van de Raad van State. Vandaag en morgen worden er hoorzittingen gehouden over deze kwesties.

Alcoholverbod

Volgens de gemeente bevinden zich in de binnenstad souvenirwinkels, coffeeshops, raambordelen, massagesalons en coffeeshops die overlast veroorzaken voor de bewoners en ondernemers en de leefbaarheid daar verstoren.

Met een bestemmingsplan, dat in juni 2013 werd opgesteld, wil de gemeente het meest toeristische gebied van Nederland omvormen tot een aantrekkelijk ‘hoogstedelijk milieu’. De poging tot horecaschoonmaak van de binnenstad leidt echter wel tot protesten.

Warenhuis De Bijenkorf gaat tegen het nieuwe bestemmingsplan in beroep. Volgens het bekende warenhuis op de Dam is de bestaande horeca in de Bijenkorf niet in het bestemmingsplan opgenomen, omdat die is beperkt tot een vloeroppervlakte van 20 vierkante meter. Bovendien is de verkoop van alcohol uitgesloten.

Warenhuisexploitant

Verder had het bestemmingsplan geen beperkingen mogen stellen aan de locatie van de horeca-voorzieningen ten opzichte van de gevel en de ingang, betoogt de warenhuisexploitant in het document. De Bijenkorf wil dat de bestaande horeca-mogelijkheden in het bestemmingsplan worden opgenomen, waarbij de openingstijden gelijk kunnen blijven aan die van het warenhuis. “Maar wij gaan verder niet in op deze zaak zolang deze onder de rechter is”, laat een woordvoerder van de Bijenkorf maandagmiddag aan ThePostOnline weten.

Hotel L’Europe in de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam heeft bezwaar tegen de bestemming voor het hotel. De gemengde bestemming zou onvoldoende duidelijk vastleggen dat in de zalen voor feesten en bijeenkomsten eten en drinken mag worden geserveerd. Ook vindt het fameuze hotel dat aan de lobby van het hotel een caféfunctie had moeten worden toegekend. Ook het hotel wilde maandagmiddag niet ingaan op op de zaak. “Het klopt dat de gemeente bij het postcodeadres 1012 een bestemmingswijziging wil doorvoeren”, was het enige wat L’Europe kwijt wil.

Deze protesten volgen na andere procedures van onder meer speelhalexploitant Marcel Kaatee. Kaatee voert al bijna een decennium strijd tegen de gemeente. De gemeente kreeg het al voor elkaar  om de speelhallen van Kaatee gesloten te krijgen via een zogeheten Bibob procedure en wilde met de aanpassing in het bestemmingsplan de gokhallen uitbannen op de Wallen.

In een email aan ThePostOnline laat Kaatee weten: “De voornaamste kritiek op ‘Bestemmingsplan Postcodegebied 1012′ is dat het op onzorgvuldige wijze is voorbereid, dat een adequate en draagkrachtige motivering ontbreekt en dat het plan in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel”.

Uitsterfregeling

Het bestemmingsplan staat de speelautomatenhal alleen toe op de begane grond, terwijl de hal zich volgens Kaatee uitstrekt tot de eerste etage en het pand ernaast. De ondernemer vindt dat de bestaande situatie in het bestemmingsplan had moeten worden opgenomen. Ook ageert Kaatee tegen de  zogenoemde ‘uitsterfregeling’ voor speelautomatenhallen.

Eerder probeerde de gemeente tevergeefs de speelhallen definitief van de Wallen laten verdwijnen op grond van een leegstandsbepaling in het bestemmingsplan voor postcodegebied 1012, het gebied waar de speelhallen van Kaatee zich bevinden. In de bepaling stond dat de gemeente het recht heeft om de exploitatiebestemming van een pand te halen als er één jaar lang geen activiteiten meer plaatsvinden die door gemeente als ongewenst worden beschouwd.

Kaatee maakte bezwaar tegen deze handelswijze en kreeg recent gelijk van de Raad van State. De Raad van State is ‘s lands hoogste rechtsorgaan.

Update 18.29 – De gemeente Amsterdam komt speelautomatenexploitant Marcel Katee deels tegemoet in de Raad van State zaak over de gokhallen. Zojuist laat Kaatee aan ThePostOnline weten. “Gemeente haalt uit zichzelf de leegstandbepaling uit het bestemmingsplan. Ik wist niet wat ik hoorde. De Raad van State ook niet. Ik had een ijzersterk pleidooi geschreven  mét geluidsfragment van Lodewijk Asscher op mijn iPhone op scherp waarin hij beweert dat er 19 gokhallen zouden zijn in het gebied. Kon ik weer terug in de map doen. Aanleiding om de leegstandsbepaling eruit te halen was de uitspraak in de Voorlopige Voorziening zaak. Daarna heeft de gemeente nog eens gekeken hoeveel speelhallen er werkelijk zijn op de wallen en hoeveel leegstand er was. En dat bleek heel beperkt te zijn. Komen ze nu pas achter… Voor het eerst dat de gemeente mij aangenaam heeft verrast. Komt vast door de nieuwe bestuurlijke wind die nu door het stadhuis waait, zonder PvdA en GroenLinks.”