Haagse jihadisten vervolgd als ‘terroristische organisatie’

03-10-2014 07:08

Justitie gaat een groep extremistische moslims uit de Haagse regio vervolgen als ‘terroristische organisatie’. Dat meldt het AD. Volgens het OM bestaat de groep uit ronselaars en teruggekeerde Syriëgangers. Door als terrorist vervolgd te worden, lopen ze kans een levenslange gevangenisstraf te krijgen.

Vijf van de zes vermeende kopstukken zitten al vast. De zesde is vermoedelijk naar Syrië gevlucht. Niet alleen lopen de jihadisten kans op levenslang als de rechter ook zegt dat ze terroristen zijn, ook worden ze in dat geval verantwoordelijk voor elkaars daden.

Justitie beschouwt de 32-jarige Azzedine C. als het kopstuk van deze groep. Ook Rudolph H. (24), een bekeerde moslim die zich Abou Souhayb noemt, en de pas 18 jaar oude Oussama C. zouden kopstukken geweest zijn in het netwerk. De drie werden deze zomer aangehouden en zitten vast op speciale terreurafdelingen.

Hendrik Sytema, de advocaat van Rudolph H., is niet onder de indruk van de stap van het OM. “Dit is een lapmiddel. Het OM probeert de kans op een veroordeling op deze manier te vergroten, er zijn weinig concrete verdenkingen tegen mijn cliënt.”

Uit het dossier van justitie blijkt dat de politie al sinds 2013 elke stap van de verdachten volgt. In het onderzoek zijn twaalf verdachten naar boven gekomen. Zes van hen zouden de terroristische organisatie hebben gevormd.