Binnenland

Leegloop bij PvdA

02-10-2014 08:39

Het gaat niet goed met ‘team Samsom’, waarmee de PvdA-leider in 2012 zijn grote verkiezingswinst behaalde. Dit schrijft De Telegraaf. Alle leden van dit team zijn inmiddels weg of stappen binnenkort op.

Ook verkoos de PvdA-fractie deze week een ander Kamerlid in het fractiebestuur dan de door Samsom gewenste kandidaat. De benoeming van het Kamerlid Arib in de fractietop, in plaats van het zittende lid Kuiken, wordt door coalitiepartner met argusogen bekeken. Arib staat bekend als een criticus van Samsom.

De gebeurtenissen bij de PvdA worden met groeiende zorg gevolgd door de VVD. In liberale kringen wordt gesproken van een ‘motie van wantrouwen’ jegens de partijleider.

Kamerleden van de PvdA noemen de keuze voor Arib hèt bewijs dat er een frisse wind moet gaan waaien in de PvdA-fractie. Gisteren verscheen al een kritisch rapport van de Friese PvdA-afdeling, waarin onder meer werd opgeroepen tot bezinning op de landelijke partijkoers. Eén van de drie auteurs van dit rapport is PvdA-Kamerlid Monasch.

Niet alleen het gerommel binnen het fractiebestuur is een tegenslag voor Samsom. Eerder vertrokken al twee politiek assistenten, nu stappen ook zijn speechschrijver en zijn persoonlijk woordvoerder op. Redenen voor het afscheid variëren van ’meer tijd voor het gezin’ tot ’een carrière buiten de PvdA-fractie’.