Buitenland

Amerikaanse ebolapatiënt besmette mogelijk 18 mensen

02-10-2014 08:58

Een Amerikaan die de Verenigde Staten binnenkwam met ebola onder de leden, is in eerste instantie naar huis gestuurd, ondanks dat hij zei in Liberia te zijn geweest. Mogelijk heeft de man na zelf ziek te zijn geworden 12 tot 18 mensen besmet. Dit meldt Huffington Post.

Alle mensen met wie de man, die via Brussel naar de VS reisde, in aanraking is geweest, waaronder het ambulancepersoneel en een paar schoolkinderen, worden de aankomende drie weken goed in de gaten gehouden. De incubatietijd van de ziekte is 21 dagen.

Volgens dokter Mark Lester is er iets misgegaan met de communicatie. De patiënt had aan een verpleegster gemeld uit Liberia te zijn teruggekeerd, maar werd toch naar huis gestuurd met een diagnose van een lichte infectie. Inmiddels ligt hij weer in het ziekenhuis, waar hij in quarantaine wordt gehouden.

Om ebola te kunnen overdragen moet de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn. Een eerder stadium is koorts. Iemand die geen koortsverschijnselen heeft, kan de ziekte niet overdragen. Een besmetting met ebola is alleen mogelijk via aanraking of vocht.