Binnenland

Ex-therapeute vreest komst IS-strijders naar azc Rekken

01-10-2014 07:00

Fenneke Lammerink, een voormalig sociotherapeut in de tbs-kliniek Oldenkotte die nu dienst gaat doen als asielzoekerscentrum, heeft de bewoners van Rekken opgeroepen te ageren tegen de komst van 750 asielzoekers naar het azc. Volgens haar is het risico groot dat hier strijders van terreurbeweging IS tussen zullen zitten.

“Laat het eens goed tot u doordringen; 750 (ernstig) getraumatiseerde mensen, waarvan 400 alleenstaande mannen,” schrijft Lammerink op Facebook. “Het risico is zelfs aanwezig dat hier ook IS strijders tussen zitten, we hebben toch geen flauw idee wie er precies de grens overkomen op dit moment!”

Trauma’s

Vanuit haar ervaring stelt de vrouw inzicht te hebben in de gevolgen van trauma’s op het gedrag van mensen. Ook zegt ze dat veel van de asielzoekers geen enkele notie hebben van een westerse beschaving en de normen en waarden die hier gelden. “En dan gaat het hier over de specifieke doelgroep asielzoekers; mensen die van kind af aan zijn opgegroeid met oorlog, misbruik, (religieuze)onderdrukking en/of ander gerelateerd leed. Dit heeft als gevolg dat het leven, in eerste instantie voor de meesten alleen overleven inhoud!”

Verkracht

Lammerink ziet het al helemaal fout gaan in Rekken, waar het azc staat. “Moeten de vrouwen en kinderen hier eerst verkracht worden voordat er een lampje gaat branden? In Nederland zijn er toch niet voor niets (TBS) klinieken voor ernstig getraumatiseerde mensen die onder begeleiding en toezicht staan! En dan zetten ze hier 750 onbekende getraumatiseerde mensen bij elkaar en het hek wagenwijd open??!!!! Typisch Nederlands symptoombestrijdingsbeleid terwijl nu van te voren de consequenties duidelijk te overzien zijn!”

Woensdagavond is er in de gemeente, die zo’n 1500 zielen telt, een bijeenkomst. Lammerink hoopt dat zich hier meer mensen zullen uitspreken tegen de komst van de asielzoekers.