Wederom video John Cantlie vrijgegeven

30-09-2014 07:14

In alweer de derde video waarin de in 2012 ontvoerde Britse fotograaf John Cantlie de hoofdrol speelt, stelt de Brit onder meer dat een derde golfoorlog het westen niet veiliger zal maken. “Als twee eerdere arrogante oorlogen niets veranderden aan de realiteit, waarom zou een derde dat dan wel doen?”

Cantlie zegt verder in de video dat de terreurbeweging geen Yezidi, Christenen en kinderen heeft vermoord. Ook stelt hij dat IS geen moslims doodt. Dit geldt niet voor sjiieten, overigens. Deze zijn namelijk, in zijn woorden, ‘erger dan Amerikanen’. Bovendien zouden sjiieten de doden aanbidden.

De Brit leverde ook kritiek op luchtaanvallen van de Amerikanen op IS. Hij zei dat die nuttig zijn om “specifieke doelen” te treffen, maar dat je er weinig aan hebt om controle op de grond te krijgen. “Daarvoor heb je effectieve en gedisciplineerde troepen nodig”, aldus Cantlie.

De opname is op zijn vroegst op 12 september gemaakt, zo weet Daily Mail. In de video refereert de Brit namelijk aan de herdenkingsspeech voor 9/11 die de Amerikaanse president Obama gaf op 11 september.