Nieuws

Blendle krantenoverzicht 30 september

30-09-2014 08:48

Dit zijn de beste artikelen van deze ochtend, via Blendle.

de Volkskrant: Mario D., de man die de monstertruck bestuurde
Hij woont in een riante woning met hond en kinderen in het Noord-Hollandse Vijfhuizen en is de enige in heel West-Europa met zo’n echt Amerikaans bakbeest. Het stuntwerk is voor hem en zijn teamleden ‘gewoon spelen’. Mario D. zat zondag achter het stuur van zijn monstertruck.

Trouw: Sarah werd ontvoerd, uitgehuwelijkt en verkracht. En Nederland hielp niet
Haar moeder lokte haar met een smoes naar Somalië, op dat moment oorlogsgebied. ‘De dag van het huwelijk was een nachtmerrie. Ik dacht niks, ik zag niks – ik zat daar gewoon, in een jurk, met die man.’ Nu daagt ze Nederland voor het gerecht.

De Standaard: ‘Dit verwacht je alleen in Guantánamo’
Een man ligt, met de handen achter zich geboeid, voorover op de grond. Eén grijnzende bewaker zit op zijn benen, de andere poseert met zijn gelaarsde voet op de nek van het slachtoffer. Het is goed mis in de asielzoekerscentra in Duitsland.

AD: Vriendengroep in ziekenhuis na massale ‘bad trip’
Het leek een leuk experiment. Met z’n allen aan de designerdrugs 2C-B, maar dat liep anders. Zes van de acht jonge mannen deden mee en raakten overmand door angst. ‘Ik dacht dat mijn hart eruit bonkte. Ik kon niets meer zien, behalve dan allerlei enge figuren. Alles in mijn lijf ging tekeer.’

De Tijd: Live de oorlog volgen
‘En nu maar hopen dat we niet worden geraakt door een afzwaaier’, glimlacht een collega. Dit is weliswaar Turkije en geen Syrië, maar echt veilig voelt Harald Doornbos zich ook weer niet. Op 800 meter van de oorlog tegen IS.

kranten 30

nrc.next: Niet zelf bedacht, niet winstgevend, en toch wordt het cashen met Zalando
Morgen gaat de Duitse kledingsite Zalando naar de beurs. Waarde: maximaal 5,6 miljard euro. De oprichters, de gebroeders Samwer, hadden al eerder succes met het kopiëren van sites.

de Volkskrant: ‘Ik betreur dat ik mijn zoon Osama heb genoemd’
Hij liet zijn familie achter om lid te worden van een motorbende, de motorbende verliet hij om jihadist te worden, de jihadi’s ruilde hij in voor de Deense en Amerikaanse inlichtingendiensten, om vervolgens de spionnenwereld ook weer de terug toe te keren. Maar: ‘Ik heb niemand verraden!’ Een bijzonder interview met de veelzijdige Deen Morten Storm.

Filosofie Magazine: Wat is ware schoonheid?
Is dat Marlyn Monroe of toch Heidi Klum? En zit schoonheid van binnen of van buiten? ‘Nooit was de druk om er goed uit te zien groter dan nu. We denken ten onrechte dat we ons door ons uiterlijk te verbeteren beter gaan voelen.’

Historisch Nieuwsblad: Dit is wat SS-baas Heinrich Himmler aan zijn liefje schreef
De brieven aan zijn vrouw Marga en de dagboeken van zijn kinderen zijn bijna schokkend alledaags. ‘Geniet maar van jullie bezoek aan Dachau en doe iedereen van mij de groeten’.

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle