Buitenland

‘Sharia4Belgium wil islamitische staat’

29-09-2014 18:32

De inmiddels opgedoekte radicale islamitische groepering Sharia4Belgium indoctrineerde en hersenspoelde jongeren, met maar één doel: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat. Met één onbetwiste leider: Fouad Belkacem. Dat beeld schetste het Openbaar Ministerie (OM) maandag voor de rechtbank in Antwerpen, waar het grootste terrorismeproces ooit in België is begonnen. 

Het OM benadrukte de grote en beslissende rol van Fouad Belkacem binnen de organisatie. Hij was de aanjager van gewelddadige acties, ronselde jongeren, verspreidde de ideologie van de groepering en stond in voor de indoctrinatie. De eindverantwoordelijkheid lag bij hem, volgens het OM.

“De manier waarop hij praatte, was uniek”, zo citeerde het OM uit de verklaring van Syriëganger Jejoen Bontinck. “De lessen werkten als een spuit: ik werd volledig opgezogen door de organisatie en haar ideeën. Zonder dat was ik nooit naar Syrië vertrokken.”

Bontinck werd door het OM beschreven als lid van de harde kern “zonder specifieke verantwoordelijkheid”.

Bontinck is niet alleen verdachte, hij wordt ook gezien als slachtoffer van de indoctrinatie van de organisatie. Hij heeft belastende verklaringen afgelegd en geldt dus ook als kroongetuige.

In totaal staan 46 verdachten terecht, voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië. Slechts negen waren maandag tijdens de behandeling aanwezig. Twee anderen lieten zich vertegenwoordigen door een advocaat.

De andere verdachten zijn nog in Syrië. Van enkelen wordt gevreesd dat ze zijn gedood. Maar het OM wil de zaak tegen hen pas stopzetten als onomstotelijk vaststaat dat ze zijn gesneuveld. “Omdat de dood ook wordt geveinsd om onder een proces uit te komen.”

Aan het eind van de eerste procesdag ontstond een opstootje, nadat de moeder van een van der Syriëstrijders hoofdverdachte Belkacem had uitgescholden. Zij moest worden verwijderd.

Voor het proces is veel mediabelangstelling en er zijn zware veiligheidsmaatregelen. Dinsdag gaat het OM verder. Het parket zal dan ook de strafeisen bekendmaken.

Anp