Politiek

Mans En Garde: avé uniform (update)

27-09-2014 18:30

Airmen honor the fallen

 
Eigenlijk moet er geen accent aigu op de oude Romeinse groet. Afgaande op wat de Defensietop en NCTV vrezen, eerder een accent circonflexe, een hêlm. De aigu maakt de groet echter stukken sterker. Wat het uniform momenteel wel kan gebruiken. Het was al helemaal uitgekleed, en nu mag het zelfs niet meer aan. Althans, niet buiten de poort. Een behoorlijk ondoordachte actie van Defensie en het NCTV. Ongeacht wat voor dreiging tot dit besluit leidde, de perceptie van de boodschap is er niet een van waakzaamheid of vastberadenheid, niet een van we laten ons niet ringeloren door islamfundi’s, en we blijven gewoon normaal onze gang gaan, zoals onder andere Lodewijk Asscher verklaarde. Nee, de boodschap straalt angst uit. En (morele) lafheid.

Als Asscher zou hebben gemeld dat onze militairen bedreigd worden, en had opgeroepen tot een burgerlijke solidariteitsactie in de trant van ‘iedereen een baret op in de trein’, had Nederland nu een Churchilliaanse bulldog ervaring in plaats van de zoveelste snotlodder achter de kiezen.

Los hiervan heeft het op de kazerne achterlaten van het uniform totaal geen zin. Het is debiel om te veronderstelllen dat moslim-extremisten dan niet kunnen weten wie militair is. Om te beginnen zijn moslim-extremisten over het algemeen al weinig kieskeurig bij het kiezen van hun slachtoffers, en blazen zij met evenveel plezier willekeurige burgers in een toren, bus of trein op. Verder is het niet zo ingewikkeld om militairen die om een uur of half zes in burger de poort uitgaan in het viezier te krijgen. Of ze volgen om elders te grazen te nemen.

Natuurlijk hoopt u met mij dat de ontgroeningsactie van Defensie in werkelijkheid een briljant plan is. Een waar Churchill grijnzend een high V voor zou geven. Iets met gecamoufleerde schutters lange afstand buiten de poort, geladen Glocks in discrete schouderholsters, zo’n soort plan. Tegenhinderlagen en verrassend bewapende doelwitten. Helaas is Asscher geen Churchill. Sorry. Mijn excuses voor het hem in dezelfde zin plaatsen als de oude ijzervreter.

Update
Lezer Shrimpocat stipte een detail aan dat mensen, ook bij Defensie, mogelijk in gedachten hadden in relatie tot het uittrekken van het uniform. De in Woolwich (Londen) afgeslachte Britse militair Lee Rigby droeg echter geen uniform toen hij werd vermoord.

Kruistochten

Over beledigingen gesproken. Dat schijnen sommigen/velen in de Haagse Schilderswijk weer te zijn. Beledigd. Waarbij het Nederlandse meedoen met F-16s in de strijd tegen ISIS op een of andere manier toch weer een strijd tegen de islam is. Nota bene een student islamitische theologie legt aan Trouw uit hoe dit kan, ondanks dat ISIS niets met de islam te maken heeft, daar islam een religie van vrede en tolerantie is. De opvatting van veel moslims. Onderhand een knap vervelende opvatting. Zeker als de kruistochten weer van stal komen, zoals een andere moslim in Trouw deed,

De Marokkaans-Nederlandse winkelmedewerker Jamal Saïdi (27) uit de Schilderswijk is duidelijk: “Nederland moet zich niet bemoeien in de strijd in Irak. Amerika voert al jaren een kruistocht tegen de islam. Ze willen dat iedereen gematigd is. Maar er is maar één islam en die is onvernietigbaar: de soennitische islam, waar ik ook in geloof.”

Jeruzalem, het halve gebied, was al eeuwen heilige grond voor twee groepen religieus gehandicapten toen deze derde groep vol godrot in hun kop het gewapenderhand veroverde, en tot heiligdom van hen verklaarde. En dan tot op de dag van vandaag blijven krijsen over het latere terugveroveren, en te pas en te onpas zaken hiermee vergelijken. Daarentegen wordt elke kritiek op de islam meestal als belediging ervaren, en wordt de mondiale vloed aan islamitisch geïnspireerde aanvallen tegen alles en iedereen inclusief moslims, grotendeels genegeerd of afgedaan als on-islamitisch. Waarbij de allah-gehandicapten ook eerder meer dan minder doorgaan met andere stromingen binnen de islam te verketteren, zo niet uit te roeien.

Oorlogsrethoriek

Welnu. Omdat we wat velen van hen betreft sowieso in het ‘Huis van Oorlog‘ wonen, en als tallozen bovendien vinden dat we al jaren tegen de islam vechten, moeten wij westerlingen dergelijke oorlogsrethoriek misschien maar eens serieus gaan nemen. Daar ze zelf al niet weten wat de echte islam inhoudt, en wie een goede of slechte moslim is, moeten we daarbij noodgedwongen alle moslims als vijand gaan beschouwen. In ieder geval als een potentiële vijand. Dat moet echt.

Sun Tzu’s ‘Ken uzelf en ken uw vijand, en u behaalt de overwinning’ is wat de vijand betreft niet secuur in te vullen. Dus moet je het wel ruim nemen. De vijand is bovendien evenzeer met zichzelf in oorlog. Of eigenlijk oorlogen, want naast de soenni-shi’itische tegenstellingen zijn er andere ‘afvallige’ stromingen om onderling te bestrijden. Stromingen die natuurlijk eveneens vinden de ware islam in huis te hebben. Het is een bloederig doolhof.

Heden hopen we met een ‘De vijand van mijn vijand is mijn vriend’ ISIS aan te kunnen pakken. Helaas is de oude oneliner veel te simpel voor de huidige situatie. Deze is meer iets van: ‘De vijand –die eerder mijn vriend was– van mijn vijand –voorheen broederlijk samenvechtend met vijand no 1– is mijn vriend –maar wellicht morgen een vijand met andere vrienden onder mijn vijanden.

 
Als u de laatste zin kunt ontrafelen wordt de En Garde strategie tegen ISIS volgende week een eitje.

 

Update
Ik vond nog twee goed doortimmerde Washingtonpost artikelen uit augustus 2014 (1, 2 -door Souad Mekhennet en Anthony Faiola) over hoe vrienden de vijand worden, inclusief ‘vrienden’ zoals de als ‘gematigd’ voorgestelde Free Syrian Army (FSA). Het Westen, de VS, traint en bewapent ‘vrienden’ om ze later als vijand tegen te komen. Twee passages,

“In the East of Syria, there is no Free Syrian Army any longer. All Free Syrian Army people [there] have joined the Islamic State,” says Abu Yusaf, a high-level security commander of the Islamic State, whom The Washington Post’s Anthony Faiola wrote about last week.

Abu Saleh, who is originally from a town close to Benghazi, said he and a group of other Libyans received training and support in their country from French, British, and American military and intelligence personnel — before they joined the Al Nusra Front or the Islamic State. Western and Arab military sources interviewed for this article, confirmed Abu Saleh’s account that “training” and “equipment” were given to rebels in Libya during the fight against the Gadhafi regime.

 
(Titelfoto: US Air Force ‘missing uniform man’ groet-manoeuvre)