Nieuws

Politie wil liever geen Joodse gebedsruimte in Schilderswijk

26-09-2014 13:49

De demonstratieverboden in de Schilderswijk worden mogelijk uitgebreid naar religieuze festiviteiten. Fabrice Schomberg, een bewoner van het zogeheten Joodse Hofje in Den Haag krijgt op dit moment geen toestemming om voor zijn huis een gebedsplek te bouwen om het loofhuttenfeest te vieren.

“De politie raadt het mij af. Die zijn bij mij geweest”, zegt Schomberg tegen ThePostOnline. De inwoner diende zijn aanvraag vier weken geleden in. De gemeente Den Haag is op de hoogte van de aanvraag, maar heeft het verzoek nog steeds in beraad.

Schomberg wil tussen 7 en 17 oktober een zogeheten soekot bouwen voor zijn woning in de Haagse Schilderswijk. Tussen 8 en 15 oktober vieren de joden het loofhuttenfeest. Hierbij is het traditie dat de gelovigen in een hut in de buitenlucht maaltijden nuttigen en gezamenlijk bidden.

‘Kankerjood’

Schomberg, een schrijver en kunstenaar uit IsraĆ«l, wil vertegenwoordigers van andere religies uit de Schilderswijk uitnodigen om het religieuze festijn bij te wonen. “Ik wil graag een priester en imam vragen om te komen.” Eerder organiseerde Schomberg al een vredesmars door de wijk, maar daarbij werd hij bedreigd en uitgescholden voor ‘kankerjood.’

Schomberg: “Een wijkagente zei dat het beter was om het niet te organiseren. Ze refereerde aan eerdere bedreigingen en wilde weten of mijn omgeving er ook achterstond.” Een politiewoordvoerder wilde vrijdagmiddag niet verder op de kwestie ingaan en verwijst naar de Haagse gemeente die beslist over de vergunning.

“We hebben de aanvraag in behandeling en kunnen er niks over zeggen”, reageert Bart Jochems, woordvoerder van de gemeente Den Haag. Eerder werden demonstraties verboden in de Schilderswijk nadat er ongeregeldheden uitbraken tussen inwoners en betogers. Burgemeester Van Aartsen riep daarop een demonstratieverbod af voor grote delen van deze Haagse wijk.

Schomberg is verbaasd dat het gemeentebestuur nog steeds geen toestemming geeft. “Als ze weigeren overweeg ik een juridische procedure aan te spannen.”

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.
studioschilderswijk2

Lees ook: veel woede onder islamitische bewoners Schilderswijk over Nederlandse deelname aan strijd tegen IS.