Binnenland

Snoeiharde kritiek op ‘anti-Russische’ verslaggeving Duitse publieke omroep

23-09-2014 22:36

In Duitsland is, net als in Nederland, veel kritiek te horen op de subjectieve, eenzijdige pro-Europese en anti-Russische verslaggeving van de Oekraïne-oorlog. Ook in Duitsland zijn het achtualietenprogramma’s van de publieke omroep die onder vuur liggen, zo blijkt uit berichtgeving in Der Spiegel

De redactieraad van de Duitse publieke omroep ARD (soort van NOS maar dan alle Duitse regiozenders overkoepelend) heeft onlangs in een rapport zeer stevige kritiek geuit op de nieuwsverslaggeving inzake de Oekraïne-oorlog en Rusland.

Volgens de redactieraad is er bij de ARD-zenders sprake van ‘anti-Russische tendensen’, doet men inadequaat verslag en wordt nuancerende kritiek op de NAVO en Europese Unie nogal eens achterwege gelaten. Sommige actualiteitenprogramma’s zouden bovendien de schuld van de escalatie van de Oekraïne-crisis vooral bij Rusland hebben gelegd.

Duitse politici hebben afkeurend gereageerd. Een linkse politica sprak over ‘een vernietigend rapport‘ en noemt de journalisten ‘gewillige handlangers die gebruikt kunnen worden voor politieke motieven, vooral voor die van de Duitse en Amerikaanse regering’.

De ARD-redactieraad komt overigens niet zomaar tot deze conclusies. Het onderzoek en het rapport zijn een reactie op aanhoudende kritiek van het Duitse publiek op de publieke omroepen.