Weten & Tech

Mogelijk 1,4 miljoen gevallen van Ebola

23-09-2014 18:34

Mensen die met ebola besmet raken hebben maar liefs 70,8% kans om dood te gaan. Met dat in het achterhoofd is het doodeng dat de ziekte zich ook nog eens razendsnel verspreidt. De New England Journal of Medicine van de World Health Organization (WHO) zet wat verontrustende feiten op rij.

Men schat in dat tenminste 550.000 mensen besmet raken met Ebola. Een worst case scenario rept over 1,4 miljoen besmette mensen in Liberia en Sierra Leone. Die duizelingwekkende aantallen moeten in vier maanden bereikt zijn. Het is vandaag zes maanden geleden dat WHO werd ingelicht over een Ebola-uitbraak in Guinea. Volgens de organisatie zelf was Ebola echter al drie maanden aan de gang.

Op dit moment zijn zeker 5.800 mensen besmet, en zijn er 2.800 doden gevallen. Volgens schattingen van WHO verviervoudigen deze aantallen zich in oktober. Als er geen verstrekkende maatregelen genomen worden, lopen de besmettingen in november op tot mogelijk honderdduizend per week. Er is ook geod nieuws. De ziekte lijkt in Senegal en Nigeria tot staan te zijn gebracht. In de afgelopen drie weken noteerde men daar geen nieuwe gevallen.