Binnenland

Ali B. en Najib Amhali kopen boekrechten Mocro Maffia

23-09-2014 18:56

Het boek komt volgende week pas uit, maar de eerste opties om het verhaal te verfilmen zijn nu al binnen. Het productiehuis van Ali B. en Najib Amhali heeft de filmrechten gekocht van de Mocro Maffia, het onthullende boek van journalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver.

“We zijn trots dat deze interesse er nu al is”, laat Laumans dinsdagmiddag aan ThePostOnline weten. Ali B, die zelf in Amsterdam opgroeide en sommige leden van de Mocro Maffia kende, wil het verhaal over de nieuwe generatie gangsters in een serie-achtige verfilming uitbrengen. “Een beetje in de stijl van The Wire en Gomorra“, legt Laumans uit.

Laumans en Schrijver zijn het afgelopen jaar ondergedompeld geweest in de Marokkaanse onderwereld in Amsterdam op het moment dat de hoofdstad werd geteisterd door een liquidatiegolf. “Het is een Amsterdams verhaal, maar het had ook kunnen plaatsvinden in de buitenwijken van Marseille, Lyon of Parijs”, duidt Laumans.

Criminele kweekvijver

In totaal vielen er in anderhalf jaar tijd zeven doden in dit conflict. In een persbericht wordt ‘Mocro Maffia’ omschreven als “een verhaal vol verraad, complotten en overmoed.

“Alles komt samen. Goedkope arbeidsmigranten uit Marokko in de havens van Europa vormden drugslijnen naar hun familie. Amsterdam-West werd een kweekvijver voor criminelen die gaandeweg de macht in de onderwereld overnamen. Geïnspireerd door Italiaanse misdaadfilms creëerden ze hun eigen epos. En dat epos is uitgelopen op een bloederige machtsstrijd”, aldus Laumans.