Binnenland

Terroristenafdeling Vught weer geopend

19-09-2014 08:43

Justitie heeft de speciale terroristenafdeling (TA) van de gevangenis in Vught weer in gebruik genomen, schrijft het AD. Na de aanhoudingen van teruggekeerde Syrië-gangers en mogelijke arrestaties van andere terreurverdachten zou de terreurvleugel weer hard nodig zijn.

De afdeling sloot in 2011 haar deuren na toen vijf jaar in gebruik te zijn geweest. De TA ligt op het terrein van voormalig concentratiekamp Vught, naast de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) waar zware criminelen zitten.

Op de terroristenafdeling  is plaats voor achttien gedetineerden. Vooralsnog zijn echter slechts twee cellen bezet. In één ervan brengt de Haagse ronselverdachte Azzedine C. alias Abou Moussa de komende tijd door. De rechtbank in Den Haag verlengde donderdag zijn voorarrest met 3 maanden.

De andere cel wordt bewoond door een 29-jarige Hagenaar. Deze heeft volgens justitie ‘onder de vlag van een terroristische organisatie’ deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Ook hij zit nog zeker 3 maanden vast.

Deze twee verdachten zijn ondergebracht op de TA, zodat voorkomen kan worden dat zij anderen ronselen voor de jihad. Het regime op de afdeling wordt als extreem streng betiteld. Gedetineerden hebben niet of nauwelijks contact met elkaar. Gesprekken met advocaten vinden alleen achter glas plaats, bezoekers worden gefouilleerd en uitgebreid gescreend. Ook zijn de gevangenen een groot deel van de tijd geboeid.