Nieuws

Blendle krantenoverzicht 19 september

19-09-2014 09:22

Alstublieft, de must-reads van deze morgen. Volgens de redactie van Blendle de artikelen die je vandaag zou móeten lezen.

 

AD: SP-revolte tegen Roemer
Zelden vertoond: SP-kamerleden die openlijk kritiek op hun leider uiten. Nu is de onvrede echter groot en de kritiek niet mals. ‘Emile heeft zich laten overbluffen’ en ‘Hij stond te kijk’.

 

de Volkskrant: Het rietje van Rutte
In tegenstelling tot Roemer deed minister-president Rutte het wél goed. Hij lijkt steeds meer te groeien in zijn rol als staatsman, een leider die boven de partijen staat. Hij klemt vriend én vijand aan de borst. Eindelijk, volgens sommigen. Maar niet alle fractieleiders in de Tweede Kamer zitten te wachten op de liefde van onze premier.

 

nrc.next: Kim Dotcom gaat de Nieuw-Zeelandse politiek hacken
De oprichter van Megaupload.com werd uit zijn bed getild door een squadteam, in opdracht van premier Jon Key. Nu gaat Dotcom de strijd aan met zijn rivaal. De Internet Party van Dotcom krijgt steun van Glenn Greenwald en Edward Snowden en gaat morgen zetels winnen in het parlement.

 

AD: En toen moest Erdi Huizinga in quarantaine
Ze had onbeschermd contact met een ebola-patiënt, zit nu in quarantaine, en komt pas 30 september weer ‘vrij’. Een eenzaam en ondergedoken bestaan is het voor ebola-arts Erdi Huizinga (39). ‘De drie patiënten die we aanraakten en de dagen erna overleden, vertoonden geen symptomen van Ebola. Het is veel moeilijker te herkennen dan we op dat moment beseften.’

 

kranten 19

 

Quote: ‘Vo! Het corps floreert, ziek chill (incl. corpsvocabulaire)
De omslag is duidelijk zichtbaar: van topfuncties bij Unilever – ooit bekend als ‘De Leidse Zeepmaatschappij’ dankzij het grote aantal Minervanen – en Shell, naar het ondernemerschap. ‘Vroeger werd je als ondernemer toch gezien als tweedehandsautoverkoper: niet echt chic. Tegenwoordig is het sexy.’

 

Leeuwarder Courant: Een perfecte scheiding
De Schotten hebben gisteren tegen onafhankelijkheid gestemd. Het had echter ook anders gekund. Weet je wie wel goed waren met vriendschappelijke opsplitsingen? De Tsjechen en Slowaken.

 

Trouw: Dit is hoe Amerika zo vet werd
‘The American dream was bij voorkeur zoet, vet, zout en/of gefrituurd.’ Maar de pijnlijkste conclusie is toch wel: de rest van de wereld, waar lang werd gelachen om dat vette volk, lijkt de Amerikanen te volgen.

 

Quest: Psst, aanslag plegen? Doe het hier
Deze informatie is niet geschikt voor mensen met snode plannen. Gelukkig liggen de aanslagen in Londen en Madrid al een tijdje achter ons, maar wat nou als Nederland een keer aan de beurt komt? Waar zijn wij te pakken? Dit zijn de zwakke plekken in ons systeem.

 

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle