Buitenland

Videoboodschap door IS gegijzelde Britse journalist John Cantlie

18-09-2014 16:02

De Britse journalist John Cantlie zegt sinds eind 2012 te worden gegijzeld door de extremistische groep Islamitische Staat. Dat verklaart hij in een videoboodschap, die donderdag door extremisten op internet zou zijn gezet. ,,Ik ben een gevangene, dat kan ik niet ontkennen”, zegt Cantlie. Het is niet bevestigd of de opname authentiek is.


[jwplayer mediaid=”300917″]

“In november 2012 kwam ik naar Syrie, waar ik vervolgens gevangen werd genomen door Islamitische Staat. Nu, bijna 2 jaar later, zijn veel dingen veranderd, waaronder de uitbreiding van Islamitische Staat naar grote delen van Oost-Syrië en West-Irak, een gebied groter dan Groot-Brittannië”, zegt Cantlie, gehuld in een oranje T-shirt en zittend achter een bureau.

‘Lot in handen IS’

Hij voegt eraan toe: “Mijn lot ligt in de handen van Islamitische Staat. Ik heb niets te verliezen. Misschien overleef ik, misschien sterf ik.” Hij suggereert dat er meer “afleveringen” van de boodschap komen.

Voor Cantlie zou het de tweede ontvoering in Syrië zijn. Eerder in 2012 werd hij al gegijzeld, samen met de Nederlander Jeroen Oerlemans. Ze werden toen na ruim een week vrijgelaten. Drie mensen werden voor de ontvoering aangeklaagd in Groot-Brittannië, maar ze gingen vrijuit, onder meer doordat Cantlie niet als getuige kon opdagen. Oerlemans wilde donderdagmiddag geen commentaar geven op de videoboodschap.
ANP