Buitenland

Vader Anders Breivik: ‘Ik ben bang dat Anders steeds extremistischer en gevaarlijker wordt’

18-09-2014 15:07

De vader van horrornoor Anders Breivik, Jens Breivik (77), mag pas bij zijn zoon op bezoek in de gevangenis als hij een ‘fascistische ideologie aanhangt‘. Dat schreef Anders in een brief aan zijn vader als antwoord op de brief waarin zijn vader hem vroeg of hij hem mocht bezoeken. Dit vertelde Jens Breivik donderdag tijdens een persconferentie in Oslo bij de lancering van zijn boek getiteld My Fault? 

Vader Breivik zei ook bang te zijn dat zijn zoon steeds extremistischer wordt en mogelijk ook gevaarlijker.

Verder liet de vader aan de pers weten nog vaak te denken aan de vele levens die zijn zoon heeft weggenomen. “Ik wou dat ik vergeving kon vragen uit naam van Anders”, aldus Jens Breivik.

Anders Breivik zorgt via brieven aan de media dat de wereld van hem op de hoogte blijft. Hij schrijft nu niet militant meer te zijn maar “geloof te hebben in democratie sinds de opkomst van de Gouden Dageraad in Griekenland”. Daarom wil hij, in de gevangenis, zijn eigen fascistische groepering vormen.

Ook schrijft Anders “best excuses voor mijn daden te willen maken maar dan moet het cordon sanitaire rond politieke fascisten in Noorwegen worden opgeheven.