Binnenland

Synagoges ontzeggen joodse activist uit Schilderswijk toegang

18-09-2014 15:08

Fabrice Schomberg, de joodse activist uit de Schilderswijk die een dialoog tussen religies op gang wil brengen, is voor twee jaar de toegang geweigerd tot twee synagoges in Den Haag. Schomberg wilde een synagoge binnentreden met enkele vertegenwoordigers van moslimorganisaties, maar kreeg daartoe niet de kans.

Het bestuur van Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag meent dat Schombergs gedragingen een “gevaar vormen” voor synagogegangers en heeft de politie ingelicht over deze maatregel. Dit staat in een email die ThePostOnline heeft ingezien.

Sanctie

Schomberg is verbaasd over de sanctie, aangezien hij naar eigen zeggen een dialoog op gang probeert te brengen in de Haagse achterstandsbuurt. Schrijver Fabrice Schomberg woont zelf in de Schilderswijk en werd recentelijk bedreigd nadat hij met keppel over straat liep.

Met keppelwandelingen door de wijk en sabbatmaaltijden in zijn woning probeert hij in debat te gaan met inwoners van de wijk. De joodse gemeenschap is echter niet gediend van zijn vredesactiviteiten. Het verbod geldt voor drie synagoges.

Verbaasd

Schomberg is verbolgen over de weigering. “De reden dat ik ze in gevaar breng, zou te maken met het gezelschap waarmee ik was. Een van de moslimjongens heeft een strafblad, is de bewering. Dat vergrijp heeft tien jaar geleden plaatsgevonden. De jongen om wie het gaat – Mohammed Bouyaidad – probeert nu te strijden tegen antisemitisme.”

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.
studioschilderswijk2