Binnenland

Moord Cor van Hout wellicht opgelost na elf jaar

18-09-2014 07:31

Naar alle waarschijnlijkheid is de moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout na ruim elf jaar opgelost. De nieuwe kroongetuige van justitie, ’moordmakelaar’ Fred Ros, doet in vertrouwelijke politieverhoren zeer gedetailleerd uit de doeken hoe en in wiens opdracht Van Hout in Amstelveen werd geliquideerd. Dat schrijft De Telegraaf, die in het bezit is van de verhoren.

Van Hout werd in 2003 door een duopassagier van een motorfiets onder vuur genomen nadat hij een Chinees restaurant verliet. De kidnapper van Freddy Heineken en voormalig ‘bloedgabber’ van Willem Holleeder stierf ter plekke.

Ros onthult ook alles over de aanslagen op Thomas van der Bijl, Cees Houtman, Nedim Imac en moordpogingen op onder meer Atilla Önder, Leen Bosnië en George van Dijk. In veel gevallen waren Dino Soerel en de Turk Ali Akgün volgens Ros de opdrachtgevers. Indirect kreeg Ros naar zijn zeggen ook moordopdrachten van Willem Holleeder.

Ros krijgt in ruil voor zijn bekentenissen en rol als kroongetuige een korting van vijftig procent op een straf van dertig jaar. Hierdoor hoeft hij nu nog maar anderhalf jaar te zitten. Het Openbaar Ministerie hoopt dat de verdachten die door Ros zijn verraden, inclusief Holleeder, tot levenslang worden veroordeeld.