Reportage

Market Garden Donderdag: parachutes en noodweer

18-09-2014 22:32

Zeventig jaar geleden begon op 17 september de luchtoperatie van Market Garden. Market staat voor de grondoperatie die onder ander moest zorgen voor het veiligstellen van de Antwerpse haven. Garden staat voor de droppings van parachutisten in onder andere Groesbeek en Grave. Het is dan ook niet voor niets dat veel steden in Brabant hun bevrijding vieren. Wij waren in Eindhoven, en Groesbeek.

Groesbeek

Of het aan het mooie weer lag of de iets grotere naamsbekendheid van Market Garden zal altijd onbekend blijven. Feit was dat de opkomst op een landgoed even buiten Groesbeek enorm was. Met moderne transportvliegtuigen vloog men driehonderd Amerikanen in die met vintage parachutes naar beneden kwamen.
sprong1

sprong2 sprong3 sprong4 sprong5 sprong6 uitgelichtgedaan

Bevrijdingsfeest in Eindhoven

De Lichtstad werd zeventig jaar geleden bevrijd. Om dat te vieren bleek de gemeente toch vooral aan zichzelf te denken. Ruime tribunes waren gebouwd voor genodigden, terwijl het volk achter dranghekken of op muurtjes niet veel zag van het feest. Toch was het feest de moeite waard met veteranen, oude voertuigen, het lokale verenigingsleven en een complete fakkeloptocht. Toen het bevrijdingsvuur ontstoken moest worden brak de hemel open, waarna het feest snel afgelopen was.
eind1

eind2 eind3 eind4 eind5 eind6 ein7 eind7

Meer Market Garden op The Post Online