Bladen

Het Groot Blendle Bladenoverzicht

18-09-2014 12:00

HUMO: ‘Het is gedaan met de vrede. Erg, hè?’

Absolute mustread. Twee Vlaamse eindbazen, ex-secretaris generaal van de NAVO Willy Claes en de jonge professor Jonathan Holslag, bespreken samen de gehele wereldproblematiek. Van IS tot Gaza, en van Oekraïne tot de NAVO. 

 

Vrij Nederland: De missie van Joep gaat door. Ook zonder Joep

Vrij Nederland maakt een afspraak met aidsdeskundige Joep Lange om over zijn plan om aids te elimineren te praten. Dat gesprek komt er niet meer. Twee dagen later komt Lange om het leven bij de aanslag op de Malaysian Airlines vlucht MH17. Maar zijn H-team werkt door.

 

De Groene Amsterdammer: Waarom verhuizen jonge, slimme Portugezen massaal naar Angola?

Angola is hip en bruisend. Sinds 2006 is het aantal Portugezen in de Angolese hoofdstad Luanda gestegen naar 116.000. En de economie groeit jaarlijks met zo’n 10 procent. ‘De veranderingen gaan hier zo snel dat je ze bijna kunt voelen.’

 

VROUW: ‘Hij heeft mij 18 keer gestoken’

Aimée was alleen thuis toen de bel ging. ‘Er stond een man met een pakketje waarvoor ik moest tekenen. Terwijl ik dat in huis deed, liep hij me achterna en trok een mes. Geld wilde hij hebben. Hij sloeg me in elkaar en stak me neer in de slaapkamer. Ongeveer achttien keer.’ Nu zit ze in een rolstoel. Haar verhaal.

 

Bright Ideas: VICE: van daklozenkrant tot mediagigant

Ooit begon VICE als werkeloosheidsproject. ‘Het nieuwe CNN worden’, was het motto. Nu – twintig jaar later – is het nieuwsmerk 2,5 miljard dollar waard en covert het de hele wereld. ‘Als we naar Palestina gaan, praten we niet over Israël of de Gazastrook, maar zoeken we het beste hamburgerrestaurant.’

 

VIVA: Ik kick op dingen moedwillig laten vallen

‘Ik heb niet geturfd, maar het aantal glazen dat ik die periode expres heb omgestoten, zal rond de veertig liggen. Ik beleefde lol aan het resultaat van mijn daden. Vlekken in iemands bank na het laten vallen van rode wijn, het zenuwachtige strooien van zout en de bezems. Heerlijk.’

 

Elsevier: Zo werd stille Edith Schippers de vrouw van 50 miljoen

Als paardenmeisje in Drenthe leerde Edith Schippers dresseren. Het paard moet doen wat het wordt opgedragen en het moet eruitzien of dat uit vrije wil is. Precies op die manier traint ze de zorgsector. Fantastisch portret van een vakminister en misschien wel de nieuwe premier van Nederland.

 

360 Magazine: Ik ben mijn moedertaal vergeten

Olga Khazan keert na 25 jaar terug in Rusland, maar kan zich amper nog verstaanbaar maken in de taal die ze vloeiend sprak. In plaats van ‘ik zit vol’ schalde door het restaurant ‘in je broek schijten van angst’.

 

Nieuwe Revu: Je wordt opgepakt met een pilletje. Wat moet je dan doen?

Je denkt alleen een boete te krijgen, maar krijgt ook een aantekening op je strafblad. En daar kun je veel last van krijgen. Nieuwe Revu zet de do’s en dont’s op een rij. ‘Wat er ook gebeurt, betaal niet!’

 

Privé: ALLE geheimen van boer Tom onthuld. Ja, echt, ALLE.

De meest begeerde vrijgezel van het boerenland draagt een verleden met zich mee. Gelukkig dook Privé dat verleden in en haalde alles boven tafel: zijn ex, zijn stiefmoeder en hét drama.

 

Joris Bellwinkel – Blendle