Binnenland

Ouders 15-jarige Syriëganger willen zoon terughalen

17-09-2014 06:35

De ouders van de 15-jarige Abdulrahman Al Shamri uit Gouda zijn richting Syrië afgereisd om te voorkomen dat hun zoon zich aansluit bij IS. “Hij is te klein, hij heeft mij opvoeding nodig”, vertelt zijn moeder woensdag in het AD. Op dit moment verblijven de ouders aan de grens tussen Syrië en Turkije.

Zijn ouders ontdekten dat hun zoon verdwenen was tijdens een vakantie in Turkije. Via WhatsApp liet de jongen weten naar Syrië te gaan. “Ik probeerde hem nog te bereiken, maar dat lukte me niet”, aldus zijn moeder. Abdulrahman schreef ook op Facebook dat hij zich aan wilde sluiten bij de jihad. Zijn ouders krijgen in hun zoektocht hulp van de Belg Dimitri Bontinck, die eigenhandig zijn geradicaliseerde zoon Jejoen wist te redden uit de klauwen van polderjihadisten in Syrië.

De ouders stellen dat de Nederlandse overheid sinds de verdwijning van Abdulrahman niets gedaan heeft. “Ze hebben direct alarm geslagen toen hun zoon in Turkije verdwenen bleek te zijn, hebben de autoriteiten in NL en Turkije ingeschakeld. Prutsers. Alleen toekijken en niets doen”, aldus Bontinck namens de ouders.