Reportage

Market Garden Woensdag: bruggen bouwen en opblazen

17-09-2014 23:16

Ook op woensdag reden de kolonnes met historische voertuigen door het oosten van Brabant. De herdenking van Market Garden trok ook vandaag weer tienduizenden mensen. Wij namen een kijkje in Son bij het bouwen van een bailybrug. En we waren in Grave, waar Amerikanen een luchtlanding demonstreerden.

Grave

Het Amerikaanse 82e Airborne Division gaf bij de Thompsonbrug een indrukwekkend staaltje luchtlanden ten beste. Het deed dat in combinatie met de historische voertuigen die de hele week al in de weer zijn. Het verhaal is simpel. Stuur een stel Black Hawks op de brug, gooi wat met flash bangs, schiet een lading losse flodders af en we hebben een prima show. Het publiek zag het dan ook graag. Op een enkele hond na.
chin1

chin2 chin3 chin4 chin5 chin5a chin6 chin7 chin8 chin9 chin10 feldwebel

Son

In Son en Breugel waren Nederlandse genietroepen om vijf uur ‘s nachts begonnen met het in afronden van de gisteren in elkaar gezette bailybrug. Een shovel duwde de stellage over het water, waarna ouderwets handwerk de boel puntjes op de i noteerde. Voertuigen uit zowel Engeland en Nederland waagden vervolgens de oversteek.
brug1

brug2 brug3 brug4 brug5 brug6 brug7 brug8 brug9 brug10

Sherman

Mooiste van alle voertuigen blijven de Shermantanks. Twee stuks als toegift.
sherrue

shir

Meer Market Garden op The Post Online