Binnenland

Haatimam niet welkom in Gouda

17-09-2014 06:57

De radicale prediker Tarik Chadlioui is niet welkom in Gouda. Gemeenteraadsfracties CDA en ChristenUnie eisen dat de imam uit Gouda geweerd wordt. Dat schrijft De Telegraaf.

CDA en CU willen van de imam het eerste voorbeeld maken van de keihard aanpak van haatpredikers, zoals minister Asscher heeft aangekondigd. Voor het CDA is de komst van Chadlioui aanleiding om opheldering te vragen bij het stadsbestuur. “Wat gaat het college doen om te voorkomen dat predikers die aanzetten tot radicalisering en extremisme in Gouda worden toegelaten?”, aldus raadslid Huibert van Rossum.

Chadlioui, beter bekend onder zijn alias Tarik ibn Ali, is een van de belangrijkste salafistische fondsenwervers binnen Europa. Hij haalt miljoenen euro’s op voor de bouw van salafistische moskeeën en ondoorzichtige humanitaire steun aan Syrië. Ook zou hij nauwe banden hebben met jihadisten.

De imam “kan gezien worden als één van de belangrijkste invloeden achter de inmiddels verboden organisaties Sharia4Belgium en de Duitse groep Millatu Ibrahim, maar ook de Nederlandse groep Sharia4Holland”, zegt onderzoeker Ronald Sandee, voormalig expert terrorismefinanciering binnen de Nederlandse geheime dienst MIVD. “Via sociale media heeft hij veel contacten met jonge mannen uit België, Nederland en Duitsland die op jihad zijn gegaan naar Syrië.”