Binnenland

GroenLinks: maak energie duurder en werk goedkoper

17-09-2014 08:53

Als het aan GroenLinks ligt gaan bedrijven meer voor het gebruik van energie betalen maar wordt het voor ondernemers goedkoper om mensen in dienst te nemen. Zo moeten de werkgeverspremies met 2 miljard omlaag.

Dat staat in de tegenbegroting voor 2015 die GroenLinks-leider Bram van Ojik woensdag naar voren zal brengen tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. De partij vindt het onjuist dat het kabinet meer geld in het leger stopt. De trendbreuk moet juist zijn dat Nederland de groeiende ongelijkheid tegengaat en kiest voor een duurzame economie, aldus Van Ojik.

De lagere werkgeverspremies moeten het voor ondernemers aantrekkelijker maken om mensen in dienst te nemen. Wel moeten de bedrijven net zo veel belasting op energie gaan betalen als de consumenten doen – nu is dat nog 200 keer minder – en krijgen ze geen subsidie meer op CO2-uitstoot, aldus GroenLinks. Consumenten krijgen belastingverlaging als ze schone stroom afnemen.

Om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan, wil GroenLinks onder meer dat het kabinet de belastingontwijking van multinationals aanpakt. Dat vermindert oneerlijke concurrentie en kan volgens de oppositiepartij 1,3 miljard euro in het laatje brengen. Verder moet de crisisheffing in stand blijven en wordt de belastingverlaging van een half miljard euro voor de hoogste inkomens weer teruggedraaid. De belasting voor de laagste inkomens wordt juist met 1 miljard verlaagd.