Reportage

Market Garden Dinsdag: bruggen, tanks en oorlogsgraven

16-09-2014 20:47

Vandaag verplaatste de herdenking van Operatie Market Garden zich langzaam naar het noorden. Optochten met oude legervoertuigen waren er ook. Maar omdat die niet zo heel veel verschillen van die optocht van afgelopen zondag, keken wij wat verder.

Zeventig jaar bloemen

Op de oorlogsbegraafplaats van Valkenswaard liggen 220 voornamelijk Engelse militairen. Hoewel de officiƫle herdenking daar op woensdag plaatsvindt, werden er dinsdag al bloemen gelegd. Vaak door Engelsen die via internet een bloemetje bestellen en het ter plaatse laten afleveren. De begraafplaats doet beseffen dat er achter alle vrolijkheid van de herdenking veel doden liggen. Veel met een leeftijd van begin twintig, of zelfs negentien.
graf1

graf2 graf3 graf4 graf5

Baileybrug

Omdat de Duitsers in 1944 de brug over het Wilhelminakanaal bij Son en Breugel opbliezen dreigde de opmars van de geallieerden te staken. Een baileybrug bracht uitkomst. Dat is een snel in elkaar te zetten brug die geschikt is voor groot materieel. Tijdens de oorlog werd deze constructie met de hand over het water geduwd. Woensdagmorgen vroeg doet een shovel van de Nederlands Landmacht dat. Het grote materieel staat al klaar. En de brug is in elkaar gezet.
bruggetje

groma

Engelse tanks in het kampement

Naast de brug in Son en Breugel hebben de mensen van de Rekwisieten Commissie Koninklijke Landmacht (RCKL) en Het Engelse Liberation Task Force (LTF) hun kampement opgezet. Zij steken woensdagmorgen via de bailybrug het Wilheminakanaal over, om door te rijden naar Eindhoven. Om praktische redenen vindt de oversteek van noord naar zuid plaats. In 1944 ging dat andersom. Tot het zover is was er een hapje, een concertje en vooral gezelligheid in het kamp. Met prachtig onderhouden tanks, kanonnen en voertuigen.
kamp1

kamp3 kamp4 kamp5 kamp6 kamp7 kamp8 kamp9 kamp10 kamp11

Meer Market Garden op The Post Online.