Reportage

Operatie Market Garden Maandag: parachutespringen met veteranen

15-09-2014 20:32

Nadat het tijdens de herdenking van operatie Market Garden dit weekend vooral over rollend materieel ging, was het vandaag tijd voor vliegende zaken. Zo sprong men in Eerde met veertig man uit twee C-47 Skytrains.

Airborne

De propellervliegtuigen werden onder luid gejuich van het publiek ontvangen. Een 85-jarige veteraan die op latere leeftijd begon te springen bevond zich onder de parachutisten. Aan de grond wat veteranen die 70 jaar geleden onder heel wat slechtere omstandigheden naar beneden sprongen. Toen moest men een bruggenhoofd vestigen, standhouden tot de andere troepen aansluiting vonden en vooral aanvallen van Duitsers doorstaan. Maandagmiddag was het vooral gezellig. De een sprong te ver en moest met een staaltje slootje springen terug. En de ander werd opgehaald met de jeep. Schoolkinderen gaven bloemen.

drop1 drop2 drop3 drop4 drop5 drop6 drop7 drop8 drop9 drop10 drop11 drop12 drop13 drop14 drop15

Basecamp

De hele week slaan de bestuurder van de voertuigen en andere vrijwilligers hun basiskamp op in Veghel. Naast een camping is er een flink gedeelte gereserveerd voor een openluchtmuseum waar men taferelen uit de Tweede Wereldoorlog nadoet. We namen een kijkje.
base1

base2 base3 base4 base5

Meer Market Garden op The Post Online.