Weten & Tech

Microsoft koopt Minecraft voor 2,5 miljard dollar

15-09-2014 15:22

Microsoft koopt spellenmaker Mojang, of wellicht kunnen we wel gewoon zeggen “koopt Minecraft”, dat spel is immers veruit het grootste en bekendste dat de gamemaker heeft uitgebracht. In een persbericht licht Microsoft de aankoop toe: bij de introductie op XBox360 Live werd het spel al snel favoriet, en Microsoft zocht naar meer samenwerking. De Washington-Post meldt dat er 2,5 miljard dollar wordt neergelegd voor de overname van Mojang en haar Minecraft-franchise.

Oprichters verlaten fabrikant

Het Minecraft event MineCon zal volgens hetzelfde persbericht volgend jaar ook gewoon doorgang vinden. Mojang zal onderdeel worden van Microsoft Studios, de videogame afdeling.

Uit een verklaring van Mojang wordt verder duidelijk dat de oprichters van het bedrijf niet mee zullen gaan bij de overstap. Wel is de verwachting dat het ‘meerendeel’ van de werknemers gewoon de overstap naar Mojang als onderdeel van Microsoft Studios maakt. Oprichter ‘Notch’ wilde niet meer de verantwoordelijkheid voor een groot project als Minecraft dragen, en de wil ‘klein te blijven’ dreef de initiatiefnemers er uiteindelijk toe hun creatie dan maar van de hand te doen.

Geruchten

Vorige week kwamen de geruchten over een overname op gang, waarbij toen al het bedrag van 2,5 miljard werd genoemd. Hoeveel uiteindelijk met de overname is gemoeid is vooralsnog niet bekend. Het bouw en avonturenspel Minecraft begon klein, werd een culthit en heeft inmiddels een indrukwekkend portfolio aan merchandise. Het is beschikbaar voor talloze platformen, Mojang geeft aan dat er geen reden is die brede beschikbaarheid op te geven, al ligt de beslissing daartoe nu bij Microsoft.