Nieuws

Justitie Duitsland kraakt onder gewicht zaken teruggekeerde IS-strijders

15-09-2014 12:07

Voor het eerst staat in Duitsland en strijder van Islamitische Staat voor de rechter. De 20-jarige Kreshnik B. uit Frankfurt moet zich vanaf maandag verantwoorden wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van ernstige staatsondermijnende misdaden in het buitenland. Hij is bepaald niet de enige, weet tijdschrift Der Spiegel. Het federale Openbaar Ministerie heeft alarm geslagen, als er meer onderzoeken komen naar IS-leden zijn de grenzen snel bereikt. 

In totaal lopen er in Duitsland volgens Der Spiegel 140 onderzoeken naar personen die in Irak of Syrië bij de terreurorganisatie hebben gediend.

Van deze dossiers zijn er 33 overgedragen aan het federale OM in Karlsruhe, en de tendens is dat er steeds meer zullen volgen. In de eerste 33 zaken gaat het om circa 60 verdachten en de grenzen van de capaciteit van het OM zijn al in zicht.

Wetgeving van afgelopen vrijdag dat iedere betrokkenheid bij IS in Duitsland strafbaar stelt, zal alleen maar zorgen voor meer zaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil met de wet voorkomen dat IS in Duitsland actief wordt. “We moeten verhinderen dat geradicaliseerde islamisten hun jihad naar onze steden verleggen”, aldus de bewindsman.

Zijn collega op Justitie, Heiko Maas, zit in zijn maag met de gevolgen van de wetgeving en zoekt naar andere manieren om om te gaan met de stroom terugkerende jihadisten. “We hebben te maken met een heel nieuw fenomeen. Kant-en-klare antwoorden zijn er niet”, zei hij dit weekeinde tegen de krant Leipziger Volkszeitung.

De overheid moet volgens hem strijders helpen het extremisme af te zweren en weer te integreren in de Duitse maatschappij. “Onder de terugkeerders zijn er mogelijk ook die de terreur willen afzweren omdat ze begrepen hebben dat ze zich hebben vergist. Er moet met ze gesproken worden over hoe ze de weg terug naar de realiteit kunnen vinden”, aldus Maas.

Anp