Buitenland

Centrum-links wint verkiezingen Zweden, extreem-rechts 10,5 procent stemmen

14-09-2014 21:25

De centrum-linkse coalitie in Zweden heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Het drie partijen tellende blok van Sociaaldemokraterna, Vänsterpartiet en Miljöpartiet, laat de regeringscoalitie achter zich, met 44,8 procent tegen 39,7 procent. 

Een verrassende uitkomst is er voor het linksgeoriënteerde Feministisch Initiatief, dat volgens eerste prognoses van de Zweedse publieke omroep SVT met 4,0 procent rond de kiesdrempel eindigde.

Moderaterna van premier Fredrik Reinfeldt moest 7,9 procentpunt terug naar 22,2 procent.

Coalitiegenoten Centerpartiet, Folkpartiet en Kristdemokratena kregen respectievelijk 6,5, 6,0 en 5,0 procent van de stemmen.

Een centrale rol lijkt weggelegd voor de extreemrechtse Sverigedemokraterna dat 10,5 procent van de stemmen haalde, een plus van 4,8 procentpunt. Geen van de andere partijen wil echter met de partij van Jimmy Akesson samenwerken. Zweden lijkt dus af te stevenen op een minderheidsregering.

Neo-nazi’s vallen stemlokalen aan

Zweedse neonazi’s hebben zondagnamiddag zeker drie stemlokalen in de zuidelijke voorsteden van de hoofdstad Stockholm aangevallen. Dat meldde de Zweedse politie.

Groepen van zeker tien oproerkraaiers bedreigden stemmers, filmden ongevraagd kiezers en veroorzaakten materiële schade.

De in Zweden bekende neonazigroep Svenska Motståndsrörelsen heeft de verantwoordelijkheid voor de acties opgeëist.

In het stadje Strängnäs ten westen van Stockholm zouden supporters van de anti-immigrantenpartij Sverigedemokraterna (SD) opstootjes hebben uitgelokt met aanhangers van de centrumrechtse Moderaterna-partij van premier Fredrik Reinfeldt.

Het bleef beperkt tot wat duw en trekwerk

Stemfraude

Uit zeker drie steden komen meldingen van lokale kiescommissies van mogelijke stembusfraude. Stembiljetten zouden gestolen zijn of ongeldig zijn gemaakt.

Anp