Lesboek vol negatieve stereotypes

10-09-2014 08:50

Het lesboek ‘Blikopener’, dat al meer dan twee jaar gebruikt voor lessen maatschappijleer voor vmbo-scholieren, heeft recent de nodige ophef veroorzaakt. Het staat vol met negatieve stereotypes van Turken en Marokkanen. Tweede Kamerlid Marcouch stelt Kamervragen.

In het boek staat onder meer de vraag: “Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?”. De vervolgvraag over de reden van de criminaliteit onder die jongeren biedt onder meer de antwoorden: “het zit in hun aard om crimineel te zijn” en “Ze zijn niet slim genoeg om hun school af te maken”.

Het boek wordt dus al twee jaar gebruikt, maar ligt nu onder vuur omdat HP/De Tijd er een artikel over schreef. Hierop ontstond ophef op sociale media.

De uitgever, Malmberg, is geschrokken van alle consternatie. Malmberg zegt het “jammer te vinden dat de lesmethode mensen negatief raakt” en benadrukt dat het juist “de intentie is om jongeren op een open manier over herkenbare maatschappelijke onderwerpen te laten nadenken en discussieren zonder daar een waardeoordeel over te geven”. Het bedrijf heeft aangekondigd “in beraad” te gaan over de lesmethode.

PvdA-Kamerlid liet via Twitter weten Kamervragen te hebben gesteld over het lesboek. Ook onderwijswoordvoerders van andere partijen reageren. Jasper van Dijk (SP) laat weten “het op te pakken” en Paul van Meenen (D66) stelt het “bizar” te vinden en “ernaar te kijken”.