Binnenland

Ajaxsupporters gevrijwaard van meldplicht en gebiedsverbod

09-09-2014 14:32

De meldplicht en het gebiedsverbod van zes Ajaxsupporters, die zij hadden gekregen naar aanleiding van hun gedrag rondom de bekerfinale tegen PEC Zwolle, is opgeheven. Van zes anderen die vandaag ook voor de rechter moesten verschijnen is de straf gehandhaafd.

Vernielingen

De supporters die nu gevrijwaard zijn van de meldplicht en gebiedsverbod worden verdacht van het slopen van stoeltjes of het vernielen van een flexwand. De rechter achtte een gebiedsverbod en meldplicht een te zware sanctie voor het vergrijp waar zij van verdacht worden. De zes supporters die nog altijd een meldplicht en gebiedsverbod hebben, worden verdacht van het gooien van vuurwerk. Daarvan oordeelde de rechter dat de straf proportioneel is.

Reactie advocaat

Advocaat Cristian Visser stond tien van de twaalf verdachten vandaag bij. Hij zegt tegen ThePostOnline gedeeltelijk tevreden te zijn. “Natuurlijk ben ik blij voor de jongens waarvan de straf opgeheven is, maar tegelijkertijd ben ik teleurgesteld voor mijn cliĆ«nten die hun straf hebben behouden. Naar mijn mening is hetgeen waarvan ze worden verdacht niet groot genoeg om te stellen dat ze een gevaar voor de samenleving vormen.”

De meldplicht is onderdeel van de relatief nieuwe voetbalwet en zorgt ervoor dat de supporters zich bij elke wedstrijd van Ajax moeten melden op het politiebureau. Het gebiedsverbod geldt voor de Amsterdam ArenA en het centrum van Amsterdam.

Uiteindelijke rechtszaak in Rotterdam

De zaak diende in Amsterdam, aangezien het een maatregel betreft die is opgelegd om de openbare orde in Amsterdam te kunnen handhaven. De uiteindelijk rechtszaak die de elf tegemoet gaan, zal in november pikant genoeg in Rotterdam dienen, aangezien de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip werd gespeeld. Een meervoudige kamer zal zich over de zaak buigen.