Nieuws

Buma: Verbied moslimorganisatie Hizb ut Tahrir

04-09-2014 06:41

Het CDA wil dat de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir in Nederland moet worden verboden. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma woensdagavond in het televisieprogramma Pauw.

“Een organisatie die de grondslagen van waar wij allemaal voor staan – vrede, vrijheid, geweldloosheid – onderuit wil schoffelen met geweld, die heeft hier geen plaats”, zei hij. Buma wees er ook op dat Hizb ut Tahrir in veel landen, waaronder Pakistan, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland is verboden. De internationale moslimbeweging Hizb ut Tahrir (Partij van de Bevrijding) streeft een islamitische staat na, waar de sharia (islamitische wet) geldt.

De programmamakers wilden aanvankelijk ook woordvoerder Okay Pala van Hizb ut Tahrir Nederland uitnodigen in de uitzending, maar Buma weigert met hem in debat te gaan. Volgens Buma vertegenwoordigt Pala een organisatie die geweld propageert en het kalifaat wil. “Ik wil er niet aan bijdragen dat zo iemand een podium krijgt”, zei Buma.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de maatregelen die het kabinet wil nemen om extremisme en jihadisme te bestrijden. Het CDA vindt verder onder meer dat verheerlijking van terrorisme strafbaar moet worden.