‘Aanpak jihadisten kon veel eerder’

03-09-2014 07:38

Een aantal oppositiepartijen is boos op de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Asscher (Sociale Zaken). Het pakket maatregelen dat zij presenteerden om jihadisme aan te pakken, is volgens hen is een opsomming van zaken die al geregeld hadden moeten zijn. Dit schrijft De Telegraaf.

SP-fractievoorzitter Roemer stelt dat het pakket op ’paniekvoetbal’ lijkt van een kabinet dat na een hete nieuwszomer ineens daadkrachtig over wil komen. “Veel van die zaken, zoals standaard vervolging van terugkomers, konden ze al. Waarom hebben ze dat dan niet gedaan?”

Slap

Ook het CDA heeft bij monde van Sybrand Buma nogal wat kritiek. Het kabinet heeft volgens hem tot nu toe maar slap opgetreden. “Asscher komt nu met het plan dat hij haatimams wil aanpakken. Dat kon al lang. Wat heeft hij al die tijd gedaan?” vraagt de christendemocraat zich af. Hij wijst erop dat premier Rutte eerder nog haatzaaien uit het wetboek van strafrecht wilde halen. “Maar we leren nu dat er met die jongens geen normaal debat te voeren is. Wat zij zeggen is één stap voor geweld.”

Koude prak

D66-leider Pechtold noemt de plannen ’opgewarmde, koude prak’. Hij benadrukt dat de coalitie, die volgens hem de mond vol heeft over de aanpak van jihadisme, eerder enorm wilde bezuinigen op de AIVD en het OM.

Bang

PVV-voorman Wilders zegt dat het kabinet bang is: “Ze durven niet te benoemen dat de islam het echte probleem is en ze weigeren echt strenge maatregelen te nemen.” Hij wil dat jihadisten niet meer tegen worden gehouden als ze richting Syrië of Irak gaan. “Ik hoop dat ze met zoveel mogelijk mensen de grens over gaan, maar laat ze dan nooit meer terugkomen.”

Morgen zullen de oppositiepartijen het kabinet in een debat bevragen over de aanpak van jihadisme in ons land.