‘Timmermans naar Brussel, Koenders volgt hem op’

02-09-2014 06:35

Oud-PvdA-minister Bert Koenders zal zijn partijgenoot minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk opvolgen als deze eurocommissaris wordt. Een goed ingevoerde bron heeft dat maandagavond gezegd naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Koenders (1958) was in het vierde kabinet-Balkenende minister voor Ontwikkelingssamenwerking en daarvoor jarenlang lid van de Tweede Kamer. Hij is nu hoofd van de VN-vredesmacht in Mali. Bij de formatie van het huidige kabinet zou Koenders ook in beeld geweest zijn voor Buitenlandse Zaken, maar de keus viel toen op Timmermans.

De 53-jarige Timmermans spreekt dinsdag in Brussel met de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, over de topfunctie. Volgens ingewijden is Timmermans ook in de race om de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie te worden.

Niet zeker

Een betrokkene wijst erop dat het nog niet helemaal zeker is dat Timmermans de baan krijgt. Juncker zou eigenlijk de voorkeur geven aan een vrouw, omdat hij nog maar weinig vrouwelijke kandidaten heeft voor zijn nieuwe ploeg. Mocht Timmermans alsnog afvallen, dan zou minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoge ogen gooien. Ook zij is PvdA-lid.

Beklonken

Politiek verslaggever Jos Heymans van RTL Nieuws meldt op Twitter dat de benoeming zaterdag al beklonken is.