Rechtbank al voorbereid op proces Wilders

02-09-2014 07:02

Hoewel justitie nog niet heeft besloten om Geert Wilders te vervolgen, is de rechtbank in Den Haag al druk bezig met de voorbereiding van het strafproces tegen de politicus. Het rechtbankbestuur wil voorkomen dat de zaak uit de hand loopt, zoals 4 jaar geleden in Amsterdam. Dat schrijft De Telegraaf.

Naar alle waarschijnlijkheid besluit justitie nog deze maand of het de PVV-leider gaat vervolgen wegens zijn uitspraak over “minder Marokkanen” tijdens een verkiezingsbijeenkomst in een Haags cafĂ©. Een woordvoerster van het parket-Den Haag wilde maandag niet zeggen op welke datum de vervolgingsbeslissing precies valt, maar intern circuleert al enige tijd september als streefmaand.

Minder

Wilders stelde in maart de aanwezige PVV-achterban de vraag of die “meer of minder Marokkanen” wilde. Daarop scandeerden zijn aanhangers 16 keer “Minder! Minder! Minder!”.

Aangifte

De gewraakte uitspraak zorgde voor een stroom van protest. Er barstte een waar aangiftecircus los, waarbij zo’n vijfduizend mensen aangifte tegen Wilders deden wegens groepsbelediging, discriminatie en aanzetten tot haat. Ook kwamen er via de website van de politie nog enkele tienduizenden meldingen van discriminatie binnen.