Binnenland

Nederlandse samenleving kan niet worden beschermd tegen gevaarlijke Pool

02-09-2014 18:07

Een 37-jarige paranoïde Pool die vorig jaar in Kerkrade zijn stiefvader met een mes in de nek heeft gestoken krijgt niet de gewenste behandeling omdat er geen kliniek is die hem wil opnemen. De rechtbank in Maastricht legde hem daarom dinsdag noodgedwongen alleen een celstraf op.

Er is geen kliniek voor de man te vinden omdat hij Pools staatsburger is, geen uitkering heeft en niet verzekerd is. Vanwege de veroordeling zal hij bovendien ongewenst worden verklaard.

En hoewel de kans op herhaling groot is en alle partijen het erover eens zijn dat het voor de maatschappij het beste is als de man een behandeling krijgt, constateert de rechter dat het praktisch onmogelijk is.

De rechtbank noemde het dinsdag zeer onwenselijk dat de verdachte zonder behandeling terugkeert in de maatschappij. Zelfs als hij ongewenst verklaard wordt kan hij makkelijk weer naar Nederland komen, bijvoorbeeld om zijn familie te bezoeken die hier woont. “Maar vanwege de omstandigheden zijn er geen mogelijkheden om een geschikte maatregel op te leggen die ook uitvoerbaar is.”

De rechter legde voor poging tot doodslag twee jaar celstraf op.

Mogelijk wordt van deze twee jaar nog een derde afgetrokken. Met aftrek van voorarrest kan deze levensgevaarlijke Pool over anderhalf jaar dus weer vrij over straat zwerven. Bijvoorbeeld om zijn stiefvader alsnog af te slachten.

Anp/tpo