Weten & Tech

Miljoenendrama bij falen ICT-project SVB

02-09-2014 16:44

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft consultancy-gigant Capgemini de wacht aangezegd omdat zij ontevreden is over de uitvoering van een groot ICT-project, dat meldde de Telegraaf deze morgen. Tot dusver werd er vooral geruzied over de schuldvraag bij het ICT-falen, maar na een rapport van KPMG over de situatie ziet de SVB zich gesterkt in haar overtuiging dat het beter is als de wegen van de instantie en de consultants van ‘Cap’ zich scheiden. De consultants werden vijf jaar geleden in de arm genomen om het systeem van Oracle te implementeren, zo schrijft de Telegraaf verder.

Miljoenen op het spel

Uit een publicatie van de SVB zelf blijkt er 43,7 miljoen euro besteed aan het bewuste Multiregelingensysteem. De veranderingen die sinds het overkoepelende veranderingsbeleid ‘SVB Tien’, dat sinds 2006 al in ontwikkeling is, hun intrede hebben gedaan hebben het hele project uiterst complex gemaakt. De Verzekeringsbank probeert te bepalen of delen van het systeem alsnog te gebruiken zijn, en valt ondertussen terug op de bestaande systemen. De kosten voor de beëindiging van het Multiregelingensysteem zijn nog eens 10,4 miljoen euro.

Om de problemen het hoofd te bieden zal de SVB een Chief Information Officer (CIO) aanstellen, hij of zij krijgt een centrale rol bij de aansturing van ICT-projecten binnen de organisatie. Hoewel het overkoepelende ‘Tien’ project al vele miljoenen heeft bespaard, is het falen van dit deelproject een nieuwe smet op het imago van de overheid, dat al een waslijst van ICT-falen kent.