Pepperspray tegen betogers Hongkong

01-09-2014 08:05

De politie in Hongkong heeft maandag pepperspray gebruikt tegen betogers die demonstreerden voor meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie. Zij waren bijeengekomen voor een gebouw waar een hoge Chinese functionaris uitleg gaf over het besluit van het Chinese Nationaal Volkscongres om de inwoners van Hongkong geen vrije verkiezingen meer toe te staan.

Het congres besloot zondag dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen. Slechts twee of drie kandidaten mogen meedoen die zijn goedgekeurd door een kleine commissie. Die commissie bestaat uit mensen die achter het communistische regime in Peking staan. Het pro-democratische Occupy Central wijst dat besluit af en heeft onder meer gedreigd met 10.000 mensen het zakendistrict van Hongkong te blokkeren.

Hongkong werd in 1997 een onderdeel van China, maar de inwoners behielden onder de noemer ‘één land, twee systemen’ rechten die de inwoners van de rest van China niet kennen. In juni deden 800.000 mensen mee aan een door Occupy Central georganiseerd referendum over hoe zij hun politieke leider willen kiezen.