Bladen

Het Groot Blendle Weekendcourantenoverzicht: 30 augustus

30-08-2014 16:06

de Volkskrant: ‘We zijn in oorlog. Met Rusland.’

Olaf Koens is in de Oekraïense havenstad Marioepol. Hier wachten de Oekraïense troepen zenuwachtig op de Russische troepen die de grens zijn overgestoken. “Ik heb ze verboden te vloeken, maar iedereen is nerveus. Dus nu doen ze het verdomme toch.” De angst zit er goed in. 

De Telegraaf: Blind laat Ajax achter en vertrekt naar Manchester

De vrees van alle supporters wordt dan toch werkelijkheid. De katalysator op het Ajax-middenveld is gezwicht voor de lokroep van Louis van Gaals Manchester United.

Trouw: Stop de oorlog tegen dikkerds

Overgewicht is een opgepompt probleem. Dik zijn is soms juist heel goed voor je gezondheid, betoogt sociologe Abigail Saguy.  “De strijd tegen obesitas is eigenlijk een strijd tegen dikke mensen.” Oh, en het BMI zegt dus helemaal niks.

AD: Deze man gaat ADO redden. Of oplichten.

AD dook in de geschiedenis van Chun Li en vond een spoor van teleurstelling. De onbekende Chinees wil van ADO een topclub maken, maar beloofde vaker gouden bergen en kwam zelden een afspraak na. “Het bleek één groot luchtkasteel.”

de Volkskrant: ‘Ik blijf hier, om te tonen hoe IS ons kapot maakt’

Abu Mohammed is een ondergrondse activist in Syrië. Met groot gevaar voor eigen leven filmt hij de praktijken van IS in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. De Volkskrant had een skypegesprek. “Mensen moeten weten wat hier gebeurt.”

NRC: ‘Jeanine, Jeanine, Jeanine…’

Prachtige laatste aflevering in de serie zomeravondgesprekken. Presentator/acteur Joost Prinsen wilde graag aan tafel met minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert. Ze dronken wijn en Prinsen maakte een gedicht voor haar. “Ik had liever niet in dienst gezeten. Ik heb er werkelijk niets geleerd.”

nrc.next: Stop de vernedering van meisjes. Nu!

De positie van de vrouw wordt maar niet beter en dit moeten we niet langer pikken, althans dat zegt Renate van der Zee. “Het is in ons land de norm geworden dat een werkende vrouw die kinderen krijgt minder dagen gaat maken. Parttime werken is vaak helemaal geen vrije keuze.”

de Volkskrant: Het gaat best goed met Peter

Het beste weekendinterview staat deze keer in Volkskrant Magazine. Een openhartig, soms pijnlijk gesprek met schrijver Peter Middendorp over zijn jeugd, over zijn intense afkeer van de Blokker, over hoe hij jongens in elkaar liet slaan, over het boek dat daar nu over verschenen is en over hoe moeilijk zijn vader, eigenaar van een Blokker, het daar nu mee heeft.

Joris Bellwinkel/Blendle