Nieuws

Halve ton schadevergoeding voor Erol M.

29-08-2014 12:53

In 2011 werd Erol M. door het Amsterdamse Hof al vrijgesproken van zijn betrokkenheid op de mislukte liquidatie van Joegoe-top crimineel Milos ’Bato’ P. in 1998 voor het Amsterdamse Okura-hotel. Nu ontvangt hij ook nog een schadevergoeding van bijna 49.000 euro. Dat bepaalde het Amsterdamse gerechtshof gisteren.

Erol M, die ervan werd verdacht ‘Bato’ te hebben neergeschoten voor het Okura, is verheugd met de schadevergoeding, maar laat het er niet bij zitten. “Ik ben blij dat de rechter overtuigd is van mijn onschuld. Dat geld is voor de tijd die ik ten onrechte heb vastgezeten. Door die strafzaak ben ik  mijn bedrijf kwijtgeraakt. Die schade zullen we ook nog claimen”, laat hij vrijdagmiddag via een email weten aan ThePostOnline.

Zes jaar cel

Erol M. werd door de rechtbank ooit veroordeeld voor zes jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de mislukte aanslag, maar in hoger beroep vrijgesproken. Erol M. zat anderhalf jaar in voorarrest.

Volgens het gerechtshof was er onvoldoende bewijs dat M. de schutter was die op 30 juli 1998 voor het Okura-hotel het vuur opende op het kopstuk van de Joegoslavische maffia. ‘Bato’ was een bekende van Willem Holleeder. De Montenegrijn zit zelf een celstraf van vijftien jaar uit voor de moord op zijn landgenoot en rivaal Srdjan Miranovic in 2006.

Bato wees onmiddellijk na de aanslag bij het Okura Erol M., met wie hij een afspraak had in het hotel, aan als dader. Toen de politie een dag later de woning van M. binnenviel, was hij spoorloos verdwenen.

Zweedse undercover

Pas in 2010 werd Erol M. in Zweden aangehouden, nadat undercover-agenten hem onder valse voorwendselen naar het land hadden gelokt. De agenten veinsden zaken met M. te willen doen, die met zijn vrouw een interieurbouwbedrijf exploiteerde. Na zijn aanhouding werd hij aan Nederland uitgeleverd.

Erol M. laat via zijn advocaat Gabriel Meijers weten inmiddels niet meer werkzaam te zijn als interieur-inrichter maar een baan te hebben als vrachtwagenchauffeur. “Hij is alles kwijtgeraakt”, zegt Meijers.