Aanpak jihadisme: Kliklijn en Nederlanderschap afpakken

29-08-2014 09:16

Het kabinet praat vrijdag over het aanpakken van radicalisering. Er zijn extra maatregelen nodig om jihadgangers beter te kunnen aanpakken en om te voorkomen dat jongeren de kant van de radicale islam kiezen.

Kliklijn

Zo wordt er gedacht aan kliklijnen over jihadisten in het hele land. Door meldpunten tegen radicalisering uit te breiden, zouden potentiële terroristen eerder in de kraag kunnen worden gevat. Gemeenten horen nu al zelf radicalisering bestrijden, maar blijken vaak niet eens te weten dat dit tot hun taken behoort. Amsterdam is één van de uitzonderingen en heeft een ’Meld- en adviespunt radicalisering’ waar bezorgde burgers terechtkunnen.

Afpakken Nederlanderschap

Ook het afpakken van het Nederlanderschap van mensen met een dubbele nationaliteit behoort tot de mogelijke maatregelen. Wie zich aansluit bij IS zal op aanwijzing van de veiligheidsdiensten zijn paspoort kunnen verliezen, ook als er geen veroordeling wegens terrorisme is.

Toelichting

Naar verwachting zullen de ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) na afloop van de ministerraad een nadere toelichting geven.

Asscher kondigde begin deze week al aan dat het kabinet ‘haatimams’ van buiten de EU geen visum meer wil geven en dat sleutelfiguren uit de moslimwereld worden ingezet om radicalisering te voorkomen.