Weten & Tech

Mysterieuze “Sailing Stones” van Death Valley verklaard

28-08-2014 13:26

Landingsplaatsen van buitenaardse beschavingen, UFO’s die met hun tractor beams een teken geven of gewoon aardstralen. De zweverige mensen van deze wereld wisten allang waarom er stenen in Death Valley aan de wandel gingen. De waarheid blijkt ontnuchterend.

In een afgelegen deel van het Amerikaanse Death Valley bevindt zich The Racetrack. Dat is zo genoemd omdat er stenen voorkomen die aan de wandel gaan en sporen achterlaten. Jarenlang was dat voer voor conspiracy idiots. De waarheid is anders.

Een groep onderzoekers bevestigden in 2011 vijftien GPS ontvangers op evenzoveel stenen. In wat diezelfde onderzoekers het saaiste experiment ooit noemden was het wachten geblazen. Men dacht zeker vijf jaar nodig te hebben, maar na twee jaar bewogen de stenen. Toen was het slechts uitzoeken wat er gebeurde.

800px-Death_8_bg_082303

Allereerst moet de vlakte onder water staan door regenval. Vervolgens moet de kou het water om de stenen bevriezen. Als dat gebeurt vormt het ijs een laagje dat zó glad is, waardoor een klein zuchtje wind het kan meenemen. Verandert de wind van richting, dan maken de stenen een bocht. Het hele rapport is hier te lezen.

640px-2006_1205_135618-DVNP-RACETRACK