Mogelijke strop van 160 miljoen voor Amsterdam

28-08-2014 09:39

Amsterdam heeft een waarschuwing gekregen over het vaststellen van de WOZ-waarden door de Waarderingskamer, de landelijke toezichthouder op dit gebied. De vaststelling van de waarde van huizen, appartementen en panden is “ondermaats en net aan voldoende”, liet wethouder Udo Kock (FinanciĆ«n) donderdag weten.

De hoofdstad moet nu verbeteringen doorvoeren. Als dit niet gebeurt, zal de Waarderingskamer niet instemmen met het versturen van de WOZ-beschikkingen naar onder anderen woningeigenaren. Dit zou een groot financieel risico betekenen.

160 miljoen

Voor de bepalingen van 2014 is er nog geen probleem. Als de gemeente voor 2015 echter niet aan de eisen voldoet, mag er in dat jaar geen onroerendezaakbelasting (OZB) worden geheven voor eigenaren van woningen en panden, wat een tegenvaller van ongeveer 160 miljoen euro betekent.

Het bepalen van de WOZ-waarde wordt gedaan door de Dienst Belastingen. Deze zelfde dienst maakte eind vorig jaar ook al per ongeluk 188 miljoen euro over aan woonkostenbijdragen in plaats van 1,88 miljoen euro.