Binnenland

Drie Haagse Jihad-ronselaars opgepakt

28-08-2014 14:32

In Duitsland zijn drie Haagse jihadronselaars opgepakt. Dat gebeurde donderdagmorgen door een gemend team van de Regionale Recherche uit Den Haag in samenwerking met de Duitse autoriteiten. Volgens de Dagelijkse Standaard gaat het om Azzedine Choukoud aka Abou Moussa, zijn vrouw en Rudolph Holierhoek aka Abu Suhayb.

Meerdere strafbare feiten

Het gaat om een 32-jarige Hagenaar en een 24-jarige Haagse, die zijn gepakt voor meerdere strafbare feiten. Dat heeft de politie bekend gemaakt. Woensdag werd al een 24-jarige verdachte aangehouden in Den Haag.

De twee mannen worden verdacht van het ronselen voor de gewapende strijd in Irak en/of Syrië en het “samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk”.

Haatzaaien en opruiiing

Daarnaast worden zij alle drie verdacht van haatzaaien en opruiing, onder meer via nieuwssites en sociale media. Hun doel zou het aanzetten tot een terroristisch misdrijf zijn.

Meerdere aanhoudingen

Er zijn in totaal negen aanhoudingen verricht bij het onderzoek naar jihadgangers, waarvan vijf verdachten nog altijd vast zitten. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer werd aangehouden, op verdenking van het rekruteren van personen om deel te nemen aan de strijd in Syrië, evenals een 18-jarige man.

Update 16.15 – Op een persconferentie heeft de Haagse burgemeester Van Aartsen gezegd dat onder meer de Schilderswijk ‘smachtte naar de aanhouding van deze lieden’. Hij benadrukte dat er een kleine groep voor problemen zorgt en en nog kleinere groep voor ‘nog ernstiger problemen’. De arrestanten zouden een prominente rol hebben gespeeld bij onder meer demonstraties. Eén van de drie arrestanten is een teruggekeerde Syriëganger.