Werkstraf van 40 uur om ‘interne negergrap’

27-08-2014 09:41

De 29-jarige Arnhemmer Ruben W. heeft een werkstraf van 40 uur opgelegd gekregen, omdat hij een sollicitant in een mailtje “ten eerste een donker gekleurde (neger)” heeft genoemd. Hoewel de mail volgens hem als interne grap was bedoeld, kwam het briefje per ongeluk bij de sollicitant zelf terecht en ging vervolgens viraal. De sollicitant deed aangifte van discriminatie.

De rechtbank in Arnhem gelooft niet dat het een (misplaatste) grap was, zo zei de rechter woensdagmorgen. De rechter gelooft evenmin dat de tekst niet discriminerend was bedoeld.

“Er is ook geen enkele aanwijzing dat de opmerking over ‘neger’ een grap was”, aldus de rechtbank. De sollicitant is door het mailtje een kans op een stageplek misgelopen en dat vindt de rechter ernstig. De schrijver van de mail heeft steeds gezegd dat de sollicitant niet is aangenomen omdat die onvoldoende computerervaring had.

Het Openbaar Ministerie had ook 40 uur werkstraf tegen de Arnhemmer geëist op grond van discriminatoire uitsluiting. Het OM vindt het belangrijk dat de zaak in het openbaar is behandeld, omdat dat volgens justitie een middel is om de samenleving tegen discriminatie te beschermen.

De kwestie deed eind vorig jaar veel stof opwaaien. De Arnhemmer, zijn baas en het bedrijf werden bedreigd. Daarvoor heeft een 29-jarige man uit Hoorn een werkstraf van 20 uur gekregen.

De volledige uitspraak van de rechter leest u hier.

Update 11.15 De baas van Ruben W., Mike de Wilde, wil in een reactie tegen ThePostOnline niet expliciet aangeven of hij het eens of oneens is met de uitspraak van de rechter. “Ik heb besloten geen uitspraken te doen over de uitspraak van de rechter, maar in het verleden heb ik al menig maal laten blijken wat ik ervan vindt. We accepteren het, zullen de boete(985,67, waarvan 500,- euro immateriële schade, red) netjes betalen en Ruben gaat zijn taakstraf uitvoeren. Hij zal zelf niet reageren. Wie die boete betaalt? Het is natuurlijk Rubens directe probleem, maar wie weet betaal ik wel de helft. Daar ben ik nog niet over uit.”

Lees ook:
Ruben W. vervolgd vanwege ‘interne negergrap’
Afwijzing vanwege huidskleur (‘neger’) was interne bedrijfsgrap
Werkstraf geëist vanwege ‘interne negergrap’